• Média

ÚMVP Vidékjárás: Hevesi István, gazda

"Az ÚMVP kommunikációs csapata folyamatosan törekszik a megfelelő, korszerű műfaji lehetőségek kihasználására. Honlapunk régóta rendelkezik videódobozzal, s szándékunkban áll saját tartalmakkal jelentkezni e téren is.
Eredménykommunikációs megfontolásból e szándék mentén egy egyhetes vidékjáró projektre teljesítésére vállalkoztunk a napokban: 7 nap alatt 7 ÚMVP-kedvezményezettnél forgattunk, az ország 7 különböző pontján, a Program jogcímeinek széles vertikumában, állattenyésztéstől turisztikai fejlesztésekig."

- közöltük a hírt Augusztusban.

Most itt, a Vidékjáróban bemutatjuk a negyedik filmet, és egy exkluzív, "színfalak mögötti" cikkben írunk le eddig közre nem adott háttérinfókat arról, hogyan készült.

ÚMVP Vidékjárás #4 - Hevesi István, gazda

Hajdúdorogi forgatási napunk után átszeltük az Alföldet, és megérkeztünk az Alsó-Tisza partja közelében fekvő Mindszent csendes városkájába, ahol együtt vacsoráztunk Hevesi Istvánnal a park melletti kisvendéglőben, és összeállítottuk másnapi programunkat.

Istvánnal az Agrya 2010. évi februári szokásos konferenciáján ismerkedtünk meg, ahol lendületesen és találó példákkal ostorozta az élelmiszer-kereskedelem jelenlegi berendezkedését, különös tekintettel a disznókra, a disznóhúsra.

Reggel máris borult a napirend, nem jöttek az állatokért, így korábban indulhattunk a földre. Istvánt a legkevésbé sem érdekelte régebben a növénytermesztés, de fokozatosan rájött, hogy elengedhetetlen némi saját termék is az állattenyésztéshez szükséges takarmány beszerzéséhez. Parcellája agrárkörnyezet-gazdálkodásban vesz részt, emiatt a műtrágyát egy részben zöldtrágyával, vagyis a földön termesztett, majd abba beletárcsázott, jó tápértékű "gyom" növényekkel kell bevetni. Ehhez néhány próbakörön be kellett állítani a traktorra szerelt műtrágyaszórót, hogy a megfelelő sebességgel vesse a magot, mindenhová jusson belőle.

Ezután visszatértünk a városba, István ügyintézni ment a regionális MVH kirendeltségbe, mi addig haladtunk a többi háttérmunkával, innen indulhattunk együtt a telepre.

A telepen a raktár, a gépek, a trágyatároló mind tudatos fejlesztés, pályázat eredménye, így halad előre az aprónak indult, ma 2500 állattal működő gazdaság, amely már nyolc családot tart el.

Késő délután hagytuk magunk mögött Istvánt, Misikét, és a "tündérmese" többi szereplőjét, majd a komppal átkeltünk a Tiszán, és haladtunk tovább következő állomásunk, Rém felé.

A sorozat eddigi részei:

Hidrogénfalu

Aranybánya Panzió
Hajdúdorogi Feszületek