Európai tükör

  • Európai tükör

BirdLife

A Közös Agrárpolitika (KAP) reformfolyamatáról szóló cikkekben a szakmai vita legfontosabb szereplői között újra és újra felbukkan a BirdLife nevű nemzetközi szervezet, amely a madarak élőhelyeinek megőrzése érdekében végzett munka kapcsán a biodiverzitás-csökkenés megállítását, a természetes élőhelyek védelmét, a fenntarthatóságot szem előtt tartó politikáért lobbizik.

„EU Rural Cooperation Fair” címen rendezett nemzetközi konferenciát az ENRD (Európai Vidéki Hálózat, vagyis a nemzeti vidéki hálózatok kommunikációs központja).

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatot Weisz Miklós fiatal gazda, AGRYA-elnök, Vass Lajos, a BÜKK-MAK LEADER nemzetközi- és RES szakreferense, és Tóth Péter a VM Vidékfejlesztési osztályának osztályvezetője is képviselte - az ő beszámolóikból készítettük az alábbi tartalmas összeállítást.

Folytatjuk a KAP jövőjének alakulását nyomon követő sorozatunkat. A magyarországi eseményekről itt írtunk, a társadalmi vita féltávján pedig a beküldött civil véleményeket jártuk körbe itt.

A vita eredményeit hivatalos konferencia összegezte Brüsszelben, most erről is beszámolunk, az MNVH jóvoltából.

  • Európai tükör

KAP-vita összegzés

Az elkészült „Összefoglaló” nemzetközi összehasonlításban is alapos, széleskörű tájékoztatást nyújt, s a társadalmi vita szakszerű összegzése. Ismerje meg Ön is a hazai álláspontot, az EU Közös Agrárpolitikájának reformjáról!

  • Európai tükör

Véres patak

Az Európai Parlament május 5.-én határozatban javasolta a ciános technológiával végzett aranybányászat betiltását. Tíz évvel a hazai ciánkatasztrófa után sikerült elérni, hogy érdemben foglalkozzanak a kérdéssel, ez pedig javarészt a magyar és romániai képviselők együttműködésének köszönhető. A magyar EP képviseletben Tabajdi Csaba több kezdményezést nyújtott be a témában. Egy, a román képviselőkkel közösen benyújtott írásbeli nyilatkozatot, és az ügy hátterét bemutató dokumentumokat eljuttatta a Vidékjáró szerkesztőségébe, ezeket is bemutatjuk az döntés hátteréről szóló írásunkban.

  • Európai tükör

Ki mit KAP?

Zajlik a Közös Agrárpolitika reformjának társadalmi vitája. 2013-ban kezdődik az EU újabb hétéves költségvetési szakasza, és az a legkevésbé valószínű, hogy minden úgy marad a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások területén, ahogyan most van.

De akkor milyen lesz? A társadalmi vita során minden egyes EU-polgár hangot adhat véleményének ezen a honlapon, oly módon, hogy négy kérdésre, négy témában írhatja meg gondolatait a KAP jövőjéről.

Megnéztük, eddig miket küldött be a közösség. A Vidékjáró most idézi és összefoglalja a véleményeket, melyek formálhatják a vidéki Európa új képét.

  • Európai tükör

Alkossunk agrárpolitikát!

Dacian Cioloş, az Unió agrárügyekért felelős biztosa társadalmi vitára szólította az EU polgárait.

Írásunkban áttekintést adunk a részvételi lehetőségekről, és a KAP eddigi tanulságairól.

  • Európai tükör

Alutus

A korábban már bemutatott magyar-erdélyi-svéd-osztrák LEADER tapasztalatcsere további fejleményeiről van szerencsénk beszámolni itt a Vidékjáróban a Hevestour, és a Tisza-Tarna Rimamente HACS jóvoltából.

  • Európai tükör

Szlovákia

A környező országok hozzánk hasonlóan dolgoznak vidékfejlesztési programjaik megvalósításán, az ÚMVP-vel megegyező szerkezetben.

Most északi szomszédunk helyzetetét vizsgáljuk meg az alábbi cikkben, mely ismerős tényeket és újdonságokat is tartalmaz. A Rural News írása.

  • Európai tükör

NEEBOR

The Network of Eastern External Border Regions – Külső Keleti Határrégiók Hálózata egy széleskörű európai kezdeményezés azzal a céllal, hogy együttműködést hozzon létre az Európai Unió országainak külső határain lévő régiói között, amelyek úgy döntöttek, hogy közös akciókat dolgoznak ki közös kihívásaikra.

A projektnek jelenleg 12 partnere van – regionális testületek 8 európai országból, de további érdekelt európai és nem-európai partnereket is be kívánnak vonni.

  • Európai tükör

E-RURALNET

Az E-Ruralnet Projekt célja a vidéki területeken élők tanulási lehetőségeinek javítása, elsősorban távoktatással. A nemzetközi workshopsorozat magyarországi fordulóját Győrben rendezték, ahol jelen voltunk. A szakmai program az MTA-RKK szervezésében, „Új tanulási módszerek a fenntartható vidékért” címen zajlott.

Agrárgazdaság és Vidékfejlesztés Európában címmel adja ki az Agrárhaszon kft hírlevelét, mely mintegy 40 oldalon foglalja össze az adott hónap EU-s és hazai vidékfejlesztési híreit.

Az informatív kiadványt olvasóink időben elcsúsztatva ingyenesen letölthetik a Dokumentumtárunkból. Most rövid részleteket közlünk a június kiadvány cikkeiből.