Minisztérium

Tudósításunk második része a Magyar Természetvédők Szövetsége szervezésében megvalósult konferenciáról, ahol a civil szervezetek megjelent képviselői és a Mezőgazdasági Bizottság ellenzéki tagjai is véleményezték a kormány vidékpolitikai elképzeléseit.

Az első részben Ángyán József ismertette az irányokat, a kormány fő szándékait, majd az előadásokat vettük sorra.

Itt, a Vidékjáróban most bemutatjuk a civilek és a politika reakcióit, az esemény második felét kitevő diskurzus főbb pontjainak ismertetésével.

  • Minisztérium

2010 rendezvényei

Az őszi szezonban új, szakmai rendezvény-sorzatokat bonyolítottunk le az ÚMVP érintettjei, és az MNVH tagjai számára.

Ezek között szerepeltek aktualitásokra reagáló események, mint a LEADER-vita köré szervezett regionális találkozók, illetve új, szakmai képzések is.

A rendezvényeinken az összesített átlagos elégedettség 4,5 lett, ami számunkra örömteli de persze, nem lehetünk vele elégedettek.

Tekintsük át most, mi is történt 2010-ben!

  • Minisztérium

III. Magyar Vidék Napja

Harmadszor rendeztük meg országos vidékfejlesztési seregszemlénket a Vajdahunyadvárban. Idén a jó példák, a belföldi és nemzetközi kapcsolatépítés, és természetesen az új Kormány által képviselt új irányok álltak az előadások témaválasztásainak középpontjában.

  • Minisztérium

Teret a Vidéknek!

Európa Kulturális Fővárosa, Pécs teret ad a vidéknek. A szeptember 10. és 12. között megrendezésre kerülő Teret a vidéknek! fesztivál keretében, a kulturális és családi programok mellett nemzetközi műhelykonferenciára várják az érdeklődőket.

A Hungarikum Faluba idén is beköltöztek a LEADER HACS-ok, a kiállítói, szigeti vendéglátói szerepben tapasztaltakról kérdeztük meg néhányukat. Élménybeszámolók, tanulságok, javaslatok.

Budapest, Szeged, Kaposvár és Debrecen után a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán került sor a Biztonságos élelmiszerlánc című konferencia- és szakmai dialógus-sorozat legutóbbi előadásaira.

A szervezők célja az volt, hogy az élelmiszeriparban érintettek – gyártók, forgalmazók, hatósági és minőségbiztosítási szakemberek – véleményüket, álláspontjukat ismertessék, illetve az ezek közötti különbségeket, szemléletbeli eltéréseket megvitathassák. A korábbi tematika mentén, a legfontosabb tapasztalatokról és az aktuális feladatokról hallhattak az érdeklődők a rendezvénysorozat ötödik állomásán, Gyöngyösön.

  • Minisztérium

ÚMVP 2009

Az elmúlt hónap az évvégi összefoglalókról, áttekintésekről, tanulságok levonásáról szólt. Az ÚMVP sűrű, eseménydús, eredményekben és tapasztalatokban gazdag évet tudhat maga mögött. Idén pörgött fel üzemi sebességre az EMVA-források levonását, megfelelő célba juttatását szolgáló központi gépezet, és a helyi szereplőkből álló országos hálózat. Az IH, az MVH, az irodavezetők és akciócsoportok révén mind a négy tengelyen nyíltak meg intézkedések, érkeztek kérelmek, majd rangsorolódtak, jóváhagyódtak, és sok esetben már ki is fizettettek. Magáért beszél, ha azt írjuk: eddig 1000 milliárdos igény érkezett, 800 milliárd lekötve, 300 milliárd kifizetve.

A Vidékjárón most egy önkényes válogatással mutatjuk be a tavalyi év fontosabb momentumait, honlapunk tükrében.

  • Minisztérium

LHH Konferencia Ózdon

A konferenciaszezon derekán járunk, honlapunk hírt ad az érdekesebb témájú találkozókról, rendezvényekről. A leghátrányosabb helyzetű kistérségek vidékfejlesztési szakmai konferenciáját november 26.-án tartották Ózdon. A Borsod-Tolna-Gömör HACS beszámolója.

  • Minisztérium

Jó, de mi az a LEADER?

Kutatásaink alapján az ÚMVP, és különösen a LEADER ismertsége nem mondható általánosnak. A rendezvényeken a HACS küldöttek, kiállítók, még mindig elég gyakran hallják a címben szereplő kérdést. Egyre többen tudnak "valamit" erről a programról, de a kép gyakran homályos. Bízunk abban, hogy ezen változtathat a most zajló LEADER pályázat, a kapcsolódó kampány, és az ÚMVP ennek szentelt új aloldala.

  • Minisztérium

Vidék a városban

Összefoglaló a két éves ÚMVP idei legnagyobb rendezvényéről, a II. Magyar Vidék Napjáról.

Sajtótájékoztató az FVM-ben: sok szó esett az ÚMVP-ről is. Címszavakban az elhangzottakról itt, bővebben az umvp.eu-n.

  • Minisztérium

Szeptember az ÚMVP-ben

A nyári délibábok és kabócaciripelés után rögtön szeptemberben igen magas fordulatszámra kapcsol az ÚMVP. Rövid áttekintés az elkövetkező hetek történéseiből.

Budapesten rendezték meg idén a bolygónk egészét körebefonó élelmiszerlánc szereplőinek szakmai találkozóját.

Az IAMA hazánkban tartott rendezvényének szervezési munkálatai javarészt Vajda László főosztályvezető úrhoz, és közvetlen munkatársaihoz kötődnek, így tőle kértünk tájékoztatást az eseményről.