III. tengely

A Börzsöny-Duna-Ipoly HACS saját szervezésben végez kutatást a területén megvalósuló ÚMVP fejlesztésekről - most, először, a III. tengelyes támogatott projekteket vették szemügyre.

A kedvezményezettek tapasztalatait kérdőíves módszerrel összesítik, és a projektek állapota egyenként is nyomonkövethető a HACS weboldalán.

Az elkészült dokumentumot szerkesztőségünkbe is eljuttatták, ebből idézünk.

A „legkisebb magyar falu”-nak tartott Megyer község számos alkalommal szerepel honlapunkon , fejlesztései, eredeti kezdeményezései révén. Ezúttal egy nemzetközi díjjal jutalmazták egyik projektjüket. A Vidékjáró utánajárt a részleteknek.

Január 22.-én ismét ÚMVP workshopot tartottak a Szent István Egyetemen, Gödöllőn. Ezúttal is jelen voltunk.

  • III. tengely

Szelek szárnyán

A hírlevél egyik alapvető célkitűzése, hogy más megvilágításba helyezze a honlap témáit, feltárja a hírek hátterét.

A napokban adtunk hírt Ács város pozitív változásairól: csökkenő adósságállomány, megnövekedett költségvetés, fejlődő infrastruktúra, gyarapodó népesség.

Ehhez a cikkhez kapcsolódó háttérinformációkat osztunk meg most olvasóinkkal itt, a Vidékjáró hasábjain.

  • III. tengely

ÚMVP Workshop

Az ÚMVP Irányító Hatósága közös műhelymunkára szólította a Program szereplőit, főosztályvezetőktől a HACS-ok képviselőin át a kedvezményezett kérelmezőkig. A három fordulós workshop első állomása a gödöllői Szent István Egyeteme Gazdaság- és Társadalomtudományi tanszékén zajlott, témája a III. tengely eddigi tanulságai voltak. Az ÚMVP Kommunikáció tudósítója is részt vett az eseményen.

  • III. tengely

A kétfős falu

A medverezervátumnak szánt Derenkhez hasonló sorsú településről számolunk be ismét, ez a történet azonban az események szerencsés alakulásától függően akár az újjászületésről is szólhat. A csengeri HVI-től kaptuk az alábbi írást, melynek tanúsága szerint egy mintegy „négy évtizede tartó átok tört meg július elején a magyar - román határszélen: felébredt hosszú, mély álmából Nagygéc, az 1970-es árvízkor elnéptelenedett település.”

Valószínűleg kevéssé ismert történet Derenké, a falué, melyet hatalmi szóra pusztítottak el. Európa ebben a szegletében ismerünk más példákat is, de ez a település nem egy vízlépcsőépítés miatt került víz alá, vagy nem ásványkincsek után kutatva ásták fel tereit, hanem egy rekreációs beruházást elrendelő kormányzati tollvonás tette kísértetfaluvá: medverezervátumnak szánták.

A komáromi Monostori Erődben rendezett VII. Országos Pékfesztiválról hírt adtunk honlapunkon, de a pénteki napon az umvp.eu is jelen volt...

  • III. tengely

Egy hónap Falunap

Egy hónappal ezelőtt kezdődött az ÚMVP által támogatott falunapok időszaka, és év végéig tart.

Eddig összesen 85 ilyen rendezvény volt, azaz egy hónap alatt két és fél hónapnyi permanens falusi fieszta, zenebona, mulatság zajlott le.

Körkép az umvp.eu jóvoltából.

  • III. tengely

Mórahalom 2009

Egyre többször szerepel a médiában ez a csendes alföldi kisváros. A „hype”, azaz felhajtás oka, hogy a tanyaközpontból harminc év alatt egy kiemelkedően pozitív vidékfejlesztési példa lett, nem szerencsés véletlenek, hanem jól végzett munka folytán - legalábbis így hírlik.