Innováció

2009 a Kreativitás és Innováció Európai éve volt - ha esetleg nem vettük volna észre, bár manapság az innováció, a régi szabályok és lehetőségek felülíródása a hétköznapok részévé vált.

Mindenesetre ez a minősítés az EU hivatalosan képviselt ügye volt, melyre az EU polgárság figyelmét fel kívánták hívni.

Az Európai Bizottság az idei évet egyébként a „szegénység és társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem” évének nyilvánította.

Az Eu Rural Review magazin szerkesztői a tavalyi évet összegezve az „innováció” fogalmát a vidékfejlesztés értelmezési tartományában járták körbe.

A Vidékjáró összeszedte és lefordította a kiadvány legmagvasabb gondolatait és tényeit.

  • Innováció

Ökofalu

Talán a vidék felé irányuló új exodus első fecskéi lehetnek az ökofalvak, melyek az együttélés egyedi elveinek tiszteletben tartására alapulnak.

Az öko-, vagy biofalvakba csak úgy lehet költözni,ha az érkező átgondolta, mihez fog kezdeni, hogyan járul hozzá a közösség életéhez.

A jövő vidéki életformájának egyik lehetséges képét ismerhetjük meg a fenntarthatóság elve mentén szerveződő helyi társadalmak révén.

Mikor tette fel magának a kérdést legutóbb: „Mit csinálunk mi itt? Mi a közös célunk, mint társadalomnak?” Az eredményekből következtetve állíthatjuk - hacsak nem vonunk le teljesen rossz következtetéseket a tényekből -, hogy bizonyára nem a boldogságot hajszoljuk, sem pedig az emberi lehetőségeink maximálására nem törekszünk. - Douglas Barnes esszéje a permakultúra szemléletmódjáról

Magyarország versenyképessége, ahogy az önkormányzatok, az IKT-szektor, a mindenkori politika és a pénzvilág látja – E-Magyarország konferencia beszámoló (2009. november 19-20.)

Amerikában úttörőként szegte fel fejét a legújabb divatirányzat: a Zöld Tetők. Természetvédelem, a nagyvárosi zöldterületek növelésének alternatív módja, közösségi és egyéni szemléletformálás, kertészkedés és még sorolhatnánk, mi minden tanulságos lehetőséget tartogat a mi számunkra is ez az ötlet; vegyük sorra!