IKSZT

  • IKSZT

Teret adunk

Az ÚMVP keretében pályázott támogatásra Úrhida település, egy közösségi és szolgáltató tér (IKSZT) létrehozásához.

Az elsők között megvalósult beruházást 2010. október 15-én adták át a Fejér megyei községben. A Vidékjáró is jelen volt a szalag átvágásakor.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat december elején konferenciát szervezett az MTA Társadalomkutató Központjában a fiatalok szerepvállalásáról a vidéki gazdasági és közéletben.

Három blokkban tárgyalták az ügyet: helyzetkép a vidéken élő fiatalokról, az ifjúságpolitika kihívásai, és a közösségi kezdeményezések voltak a fő témák.

A konferencián Bene Tamás, a Fiatalok Lendületben Program Bíráló Bizottságának elnöke mutatta be ezt a kezdeményezést.

Szerdán IKSZT témában kaptak képzést az irodavezetők a Minisztériumban. Az előadás arra volt hivatott, hogy a jelenleg zajló kérelembenyújtási-időszakban megfelelő felvilágosítást tudjanak adni a rendeletben foglaltakról. Az előadás anyagát itt letölthetik, és az alábbiakban ki is emelünk néhány lényegesebb információt az elhangzottakból, olvasóink így előzetesen tájékozódhatnak a témában.

Nemrég a Fekete Sereg kapcsán foglalkoztunk az ifjúsági szervezetekkel, azok hiányával, és az új kezdeményezésekkel.

Sorainkon felbuzdulva a Siófoki HVI vezető úgy gondolta, bemutatja nekünk az újraszerveződő magyar cserkészet helyzetét, a siófoki csapat konkrét példáján.

A Cserkészet régi hagyományokkal rendelkezik. Bár "központi" irányítás alatt álló országos szervezete is van, mégis alapvetően a helyi szintű, kis csoportokból álló együttműködése jellemzi, egy nemzetközi mozgalom égisze alatt. Magyarfalvi Attila írása.

Egy hónappal ezelőtti kiemelt közösségünk a Börzsöny - Duna - Ipoly volt, akik a honlapunkról is letölthető Uniós kifestőkönyv színezésére írtak ki rajzpályázatot.

  • IKSZT

Mintamókus

A Művészetek Völgye által elhíresült környék ezúttal az új generáció révén hallatott magáról. Honlapunkon példáértékű közösségi összefogásról olvashattak látogatóink. Nagy szavak, pedig nem nagy dolog: kirajzottak a fiatalok a patakpartra majd’ hatvanan, és megtisztították, rendbeszedték azt. Mégis, csattanós válasz ez az értékvesztett, tévelygő ifjúságot siratóknak. Igaz, nem egy hétköznapi eset, hiszen akkor nem is számolnánk be róla például mi sem.