Megújuló energia

  • Megújuló energia

A helyzet: elég gáz

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács 2010. szeptember 23-24. között a FARMAGAS projekt keretében a biogáztermeléshez kapcsolódó továbbképzést szervez Kecskeméten.

A Vidékjáró utánajárt az esemény hátterének, és, hogy miért nem érdemes azt kihagyni.

  • Megújuló energia

Követendő RES példák

Az Energiaklub folyamatosan bővülő példatárat adatbázist tart fenn hazai és külföldi jó példákról. Napkollektor a szociális otthonon, távfűtés biomasszaerőművel - érdemes nyomon figyelemmel kísérni a listát.

  • Megújuló energia

RES Stratégák

Május 27. és 29. között tartották Budapesten a RENEXPO-t, mely önmeghatározása szerint „Nemzetközi Kiállítás és Konferencia a Megújuló Energiáról és az Energiahatékonyságról”.

A három napon több szálon futott a cselekmény, több konferencia, szakmai program is zajlott, míg a szektor innovatív szereplői mutatták be termékeiket a kiállítótérben.

Csütörtökre a BÜKK-MAK LEADER külön meghívóval invitálta partnereit, hiszen ők is konferenciát szerveztek: „Megújuló Energia Alapú Térségfejlesztés Itthon és Külföldön
RES stratégák konferenciája” címmel, erről számolunk most be.

A fenntartható fejlődés megvalósításának mikéntjét állította középpontba a Piac&Profit kiadó legutóbbi konferenciája, melynek keretében neves előadók fogalmazták meg szemléletváltást sürgető gondolataikat.

  • Megújuló energia

Négy elem

"Az adott projekt sikere minden esetben függ a helyi alapanyagtól, a megfelelő technológia kiválasztásától, a hőpiac jellegétől, méretétől és a térség fenntarthatósági stratégiájától."

- az umvp.eu tudósítást közölt az MNVH szervezésében tartott Országos Fenntartható Energia Konferencia és Fórum című rendezvényről.

A cikkben idéztünk az előadásokból, szó esett a jogi környezet barátságtalanságáról és a BÜKK-MAK ”1 falu, 1 megawatt” programjáról.

Most, a konferencián elhangzott, négy előadás révén, közelebbről megismerhetjük a megújuló energiaforrások „négy elemének”, a biomassza, a szél, a geotermia, és a nap erőinek felhasználásában elért honi eredményeket és lehetőségeket.

A különböző „bio-”, „öko-” elvek mentén szerveződő „fenntartható” módszerek, "posztkarbon" gazdaságok belátható időn belül jó eséllyel értelmetlenné teszik ezeket a címkéket, hiszen standard, alapvető gyakorlattá válnak a „régi”, fosszilis energiagazdasággal, ipari élelmiszertermeléssel szemben.

Ilyen szakkifejezés az „energiafarm” is. Cikkünkben az ismert és kevésbé ismert hazai példák mellett a nemzetközi helyzetet és eszmei hátteret mutatjuk be.

  • Megújuló energia

Tiszta forrásból

Pénteken a budapesti SYMA Csarnokban rendezték a III. Megújuló Energia Fórumot a Comfort Épületenergetikai Szakkiállítás háromnapos rendezvényének keretében.

A kormányzati oldalt elsősorban Gőgös Zoltán államtitkár képviselte, de az előadássorozatban minden szektor megnyilatkozott, és számos különböző projekt mutatkozott be a témában, mely a jelek szerint jelenleg még nem a megfelelő súllyal esik latba a döntéshozók előtt, ám jövője kétségkívül biztató.

  • Megújuló energia

Mórahalmi földhő

Az általános depresszió közepette hazánkban is vannak települések, melyek sikeresnek bizonyulnak, pályázatokat nyernek, nő a lakosságuk, emelkedik az életszínvonal.

Honlapunk híreinek háttereként eddig két ilyen települést mutattunk a Vidékjáróban.

Mórahalom többek között a termálvízzel megoldott fűtéssel bíró közintézményeivel hívta fel magára a figyelmet, Ács környékén pedig szélerőmű parkot létesítenek.