Interjú

A világszerte egyedülálló, bioetanollal hajtott versenyszéria egyik fő szponzora az ÚMVP volt.

A széria egyik szervezője, Bende Imre számolt be a Vidékjárónak az évad tanulságairól, és a következő szezon újításairól.

Élelmiszerbiztonsági kockázatoktól, botrányoktól terhes korunkban egyre aktívabban nyiladoznak az alternatívákat kereső szerveződések, mozgalmak virágai.

A Vidékjáróban most Kovács Mátyás mutatja be a "klaszter" fogalmát, saját szerveződésük példáján keresztül.

Üzleti filozófiájuk az olcsó tömegáru ellen a magas minőség, a hagyományos feldolgozás teljes élelmiszerláncon keresztüli bizonyíthatóvá tételében látja az innováció irányát.

  • Interjú

Energianád

Új energiatermelési céllal termeszhető növény áll készen arra, hogy jövedelmező alternatívát jelentsen a szántóföldeken gazdálkodóknak, illetve besegítsen a családi gazdaságok energiaköltségeibe. A miscanthus sinensis, vagyis "energianád" sikeresen alkalmazkodott a kárpát-medencei viszonyokhoz. A növény hazai történetébe és lehetőségeibe Percze Attila, a SZIE tanára, a nád termesztési módszereit kutató magyar konzorcium szakértője avatott be bennünket.

  • Interjú

Europe Direct

A két hete bemutatott nemzetközi program szervezésében fontos szerepet vállalt a Heves megyei Europe Direct iroda. Ez alkalommal közelebbről megvizsgáljuk ennek az országos EU-információs hálózatnak a működését. A pest megyei iroda vezetője, Dorka Áron mutatta be nekünk a szervezetet.

  • Interjú

Pro Silva

Pro Silva - az erdőért. Az AKG intézkedéseiben pluszpontot ért az, ha a kérelmező igazolni, tudta, hogy részt vett -e nonprofit szervezet képzésén.

Varga Bélával, a szervezet elnökségi tagjával tevékenységükről, az erdőről mint ökoszisztémáról, az ember és az erdő viszonyáról, illetve, az új, de a természet ősi módszereit másoló erdészeti elvekről beszélgettünk, melyeket környezettudatos gazdálkodást elősegítő intézkedései révén az ÚMVP is támogat.

Országszerte fogható az Invitel hálózatán a Magyar Vidék Televízió, a jelenleg mintegy heti 10 órányi friss anyaggal jelentkező, kifejezetten vidék-, vidékfejlesztés tematikájú csatorna. A téma széleskörű, de jelenleg a médiában kevéssé jelenik meg, ezen kíván változtatni az MVTV.

Az adót a főszerkesztő, Szitnyai Jenő mutatta be a Vidékjárónak.

Új hullámok a régiók felett

  • Interjú

Új áramlatok

A szerencsi gazdanapokon volt alkalmunk először beszélgetni Nagy József úrral, a Bükk-MAK LEADER vezetőjével, a III. Ipari Forradalom és a 20%-os analfabetizmus kapcsolatairól, a hidrogén évszázadáról, a postakocsiról, a hulladékfeldolgozás kulturális kötődéseiről, és a többiről, amit a Miskolcot körbefoglaló akcióterületről hallani lehet manapság.

Pár hete jelent meg egy tartalmas, informatív interjú az AgrárHírek hasábjain Kárpáti Zsuzsával, a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztészi Egyesület elnökségi tagjával, melyet most olvasóink figyelmébe ajánlunk.


Kérem, hogy mutassa be röviden az Egyesületet és a térség adottságait!

Az erdőgazdálkodásban nem léteznek idejét múlt módszerek, és elévült ismeretek, csak a körülmények változnak, mondják ezt a szakemberek.

Azt azonban mindannyian érezzük, hogy növekszik a társadalmi igény az erdő különböző célú szolgáltatásai iránt.

  • Interjú

Lokális maximum

Amikor megkeresték csapatunkat a Tudatos Vásárlók Egyesületétől az együttműködés lehetőségeinek áttekintése céljából, szívesen adtunk hírt aktuális magazinjukról, mert a szervezet és az ÚMVP céljai között számos átfedést láttunk. Második lépésként felkerestük őket egy beszélgetésre, a vidék és a tudatos vásárlói választások kapcsolatairól. Andacs Noémi, Perényi Zsófia és Bodó Péter álltak rendelkezésünkre.

Számos példából tudjuk, hogy ha minden hasznos találmány időben eljutna a tömeggyártásig, már régen vízzel hajtanánk az autókat, és csak megújuló energia működtetné háztartásainkat. Hudu Mátyás egyike a magyar vidék hétköznapi géniuszainak, a „parasztegyetem” professzora, aki a törökszentmiklósi HVI révén került látókörünkbe. Évek óta keresi a befektetőket, hogy hazánk mezőgazdasága profitálhasson saját módszereinek üzemi alkalmazásából. De a közeg, amiben tevékenykedik, egyelőre igen ellenállónak bizonyul.

Tavaszvég, nyárelő van. Ilyenkor az élőlények egyes csoportjainak kizárólag egy dolog van az érdeklődésük fókuszában: a párzás. Minél többször, minél több partnerrel. Szerencsére így van ez egyes kártevőkkel is, akiket így az ősi ösztön kihasználásával tud ritkítani a környezettudatos gazdálkodó.

A Vidékjáró, az umvp.eu exkluzív tartalmaival jelentkező hírlevél első számát egy beszélgetéssel nyitjuk személyesen Gráf József régi-új agrárminiszterrel. Vészterhes korszakunkban állandó téma a "válság": mik a magyar mezőgazdaság, a vidéki turizmus kilátásai? Milyen új lehetőségeket jelentenek a magyar vidék számára a világgazdaság nehézségei? Egyebek mellett erről, és az ÚMVP idei intézkedéseiről is szó esett az alábbi interjúban.