• Akciócsoportok

HACS Hírek

Válogatás az akciócsoportok híreiből

Dunamellék

Új divatirányzat van születőben? Kalocsai mintákat kombinálnak a mai trendekkel a ruhaiparban. Az ötlet Müller Andrea és Karaszi Orsolya elképzelése. Véleményük szerint divatos termékeikkel mindenki számára élhetővé, vagyis hordhatóvá válik a hagyományőrzés. Az indíttatás a magyar értékek megőrzése volt, amelyek közül a legszebb hungarikumot, a kalocsai motívumkincset használják fel. Mivel a népi motívumok hímzéséhez már szinte csak a legidősebb korosztály ért, egyfajta küldetésnek is tekintik ennek megőrzését és terjesztését.

A termékek iránt hatalmas az érdeklődés, nem győzik gyártani a kalocsai hímzéssel díszített darabokat. A Kalocsa melletti Öregcsertőn Vörös Ferencné, közel fél éve folyamatosan hímzi a kalocsai mintás szakadt farmerokat, baseball sapkákat, bikiniket és kabátokat.

A hímzés nem csak a kollekció merész fazonú ruháit díszíti. Az idősebb korosztály számára is készítenek ezzel a gazdag színvilággal ruhákat. Mivel egyetlen motívum sem ismétlődik, így mindenki biztos lehet ruhája egyediségében.

A Kalocsai Porcelánfestő Manufaktúrából kerülnek ki azok a kalocsai motívumos porcelán-kiegészítők, amelyekből nyakláncokat, karkötőket és övcsatokat készítenek. Az ország egyik legnagyobb kereskedelmi csatornájának az üzem ügyvezetője, Szentesi Zoltán mutatta be a porcelángyártás minden folyamatát a porcelánöntéstől az égetőkemencéig. A televíziónézők azt is láthatták, hogy milyen motívumokat festenek a kiegészítőkre, amelyek szintén kedvenc darabjai a trendi kollekciónak.

Rinya-Dráva Szövetség

Megszépült az 1995-ben átadott rinyabesenyői Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola: két pályázatból, közel 100 millió forintból fejlődött Somogy legkorszerűbb, akadálymentesített oktatási létesítményévé.

A régi mellé felépült egy 250 négyzetméteres új épület, napkollektorokkal, faelgázosító fűtőrendszerrel, 2009-es KEOP pályázatból. Benne 1100 oktatási eszköz: határozókönyvek, füzetek és ismeretterjesztő képek, laboratóriumi felszerelés, valamint terepi munkához szükséges távcsövek, iránytűvel, tájolóval, nagyítókkal és bogármérő eszközökkel.

Jákliné Mihály Bernadett erdeiiskola-vezető fontosnak tartja, hogy a megtapasztalás, átélés és érzékelés segítségével szinte észrevétlenül formálják a gyerekek természet iránti elkötelezettségét, környezettudatosságát.

Két civil szervezet is segítette a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola megújulását LEADER támogatásnak köszönhetően. A pályázati összegből az erdei iskola régi épülete belülről komfortosabb konyhát, fűtést, a külterén szabadtéri „játszótereket”, kemencét kapott. A hivatalos átadót a „Madarak és Fák Napja” alkalmából tartották, ekkor háromszáz gyerek zsivaja töltötte be a Lábod melletti erdőt.

Az erdei iskolák célja az erdei életközösség, környezet, a napszakok, évszakok változásának bemutatása természetes környezetben. Ezt jól szolgálja az iskola „madárlátta” elhelyezkedése is, mert az épületekből kilépve tanár és diák rögtön az erdőben találja magát. A sziágyi lett a régió legkomplexebb erdei iskolája, ahol a csöndre, nyugalomra, tiszta levegőre, a természet szépségeire és a különleges élményekre vágyó látogatók teljesen kikapcsolódhatnak.

A BAKONYÉRT

nnepélyes keretek között tette le a napokban a Veszprém megyei Bakonybélen épülő Pannon Csillagda Látogatóközpont alapkövét Balogh László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója, és Baky György, Bakonybél polgármestere. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága a több mint 420 milliós beruházásra uniós pályázaton csaknem 360 millió forintos támogatást nyert.

Az Európában egyedülálló csillagászati élménycentrum a régió különleges turisztikai látványossága lesz. A Csillagda egy időjárástól, napszaktól és szezontól független, tudományos igényű, ugyanakkor szórakoztató, csillagászatra épülő turisztikai élménycentrum. Nyolcszáz négyzetméteres alapterületének főbb elemei a csillagászati távcsőpark, a digitális planetárium, foglalkoztatók, valamint a csillagászati és az űrkutatás történeti kiállítások lesznek.

A minőségi csillagászati távcsőpark alkalmas lesz az éjszakai égbolt professzionális bemutatására és fotózására is. Nappal a legközelebbi csillag, a Nap megfigyelését végzi speciális eszközökkel (például H-alfa naptávcső), amelyek segítségével a naptevékenységek részletes képe válik láthatóvá. A digitális planetáriumban – amely Közép-Európában az első ilyen felbontású digitális planetárium lesz – különleges audiovizuális rendszer segítségével félgömb-felületre vetített filmek, prezentációk biztosítják majd a tökéletes 3D élményt, az égbolt megjelenítésénél.

Az állandó kiállítás a csillagászat, a távcső és az űrkutatás történetét foglalja össze. A kiállítás része két foglalkoztató is, ahol Galilei híres távcsövének pontos másolatát lehet összeállítani, vagy éppen Newton egyes fénytani kísérleteit ismételhetik meg az érdeklődők. A kiállítás az űrkutatás történetével és a meteorok izgalmas világával végződik. Itt a Holdra szálláson és Mars-expedíciókon keresztül egészen korunk űrturizmusáig vezetik a látogatókat. Kiállított szkafander, vizuális installációk és marsjárók életnagyságú másolata teszik izgalmassá a tárlatot. Az érdeklődők kipróbálhatják az Apolló űrhajóskiképzéseknél használt pilótaszéket, vagy éppen megérinthetnek egy méretes Gibbeon meteoritot.

Ünnepélyes alapkőletétel volt a közelmúltban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőn, ahol Térségi Logisztikai és Fejlesztő Központ építésébe kezdtek. Az intézmény majdani üzemeltetője, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat. A beruházás – amely részeként felújítják a település központjában álló épületet, valamint egy új szárnyat is építenek –, összértékét 16 millió forintra becsülik.