• LEADER Európában

Elindult a LEADER Erdélyben

Újabb térséget vett be világhódító útján a LEADER Program: a napokban hirdették ki Románia 80 nyertes helyi akciócsoportját, akik hamarosan nekiláthatnak a vidékfejlesztő munkának. Az előkészületek keretében két erdélyi akciócsoport vendégül látta két magyarországi HACS, az MNVH, és a VM képviselőit.

2011. május 13–án, pénteken útjára indul az Alutus Régió Egyesület LEADER pályázata, amelyet a romániai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium támogathatónak nyilvánított.

A HVS minél pontosabb és hasznosabb megfogalmazásának céljából tapasztalatokat kívántak gyűjteni, ezért a ma már többéves rutinnal rendelkező Magyarországról hívtak partnereket, egy egésznapos szakmai programra, a jeles napra időzítve.

A program reggel tíz órakor kezdődött Sepsibodokon. Az első szekció moderátora Demeter János volt, az Alutus elnöke, aki Kovászna megye Tanácsában is betölt alelnöki pozíciót. Itt előadást tartott Tánczos Barna a romániai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztési államtitkára tartott előadást a fejlesztéspolitikai elképzelésekről, a kovászna megyei Tanács elnöke, Tamás Sándor pedig a LEADER program és a megyei tanács munkájának összefüggéseiről beszélt.

Demeter János itt jelentette be hivatalosan, hogy támogatotti státust kapott az Alutus és Angustia LEADER Egyesület, 78 másik akciócsoporttal egyetemben.

Az Alutus Erdővidék és az Olt mente közösségeit tömöríti, összesen tizenhárom tele¬pülésről. Az alapító tagok 33 százaléka önkormányzatokból tevődik össze, 67 százaléka a civil szervezetek és vállalkozók szférájából kerül ki.

Az Angustia felső-háromszéki érdekeltségű. Demeter János – akinek nevéhez fűződik az Alutus alapítása, de az Angustia születésénél is bábáskodott – elmondta, a kezdeményezés alulról indult, de az ügyintézésben megyei közgyűlési szinten vettek részt, így több információt, tágabb kapcsolatrendszert használhattak fel. Kovászna megyében egy harmadik akciócsoport, az orbaszéki és alsó-háromszéki térséget megjelenítő Progresszió is pályázott, de pontszámuk alapján csak várólistára kerültek. Ez azt jelenti, hogy a támogatotti státust elnyerték, de pénzre csak akkor számíthatnak, ha kiegészítik az országos keretet.

A két egyesület által létrehozandó iroda 2013-ig összesen 222 pályázat lebonyolításában vehet részt, ami összesen 5,6 millió euró lehívható támogatást jelent. A két iroda létrehozásával összesen 11 munkahely jön létre – tette hozzá az elnök, aki egyúttal bemutatott néhány a LEADER programmal kapcsolatban lezajlott konzultációkon született ötletet, így például mező- és erdőgazdálkodás fejlesztése, állattenyésztés és a tejfeldolgozó vállalkozások fejlesztése, tájjellegű termékek előállításának támogatásával.

Maácz Miklós, a Vidékfejlesztési Minisztérium, Vidékfejlesztési Főosztályának vezetője támogatásáról biztosította a háromszéki kezdeményezőket, hiszen elmondása szerint „Magyarország már túl van a kezdeti lelkesedés fázisán, és több tapasztalatot is szereztek már a nehézségeket illetően, amelyeket szívesen megosztunk, a megoldási lehetőségekkel egyetemben.”

Az esemény Sepsiszentgyörgyön folytatódott, és Olaszteleken fejeződött be: itt mutatkozott be a két magyarországi HACS- A Cserhátalja LEADER és az Éltető Balaton-Felvidékért Egyesület.

A szakmai napon a két magyarországi és a két romániai HACS, illetve Maácz Miklós képviseletében a VM között megállapodás született, melynek célja a LEADER programmal kapcsolatos tanácsadás, tapasztalatcsere és cserekapcsolatok, valamint a többcélú és forrású nemzetközi (kulturális, turisztikai és üzleti) együttműködések ösztönzése az adott régiók között.

Források:

alutusregio.blog.hu

3szek.ro

umvp.eu