• Gazdaságfejlesztés

Ahol a kicsi sokat ér

Gyakori eset, hogy a pályázati pénzek lehívására készülő reménybeli kedvezményezettek előtt tornyosuló legkomolyabb akadály az önrész, mindegy, hogy 50, 25, vagy 10 százalék előteremtése a követelmény. Nincs ez másként az ÚMVP esetében sem. A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány saját mikrohitel programmal segített hozzá már számos, többek között ÚMVP-ben induló pályázót ahhoz, hogy megvalósítsa fejlesztését.

A ZMVA célja saját megfogalmazásukban a „mikro-, kis- és középvállalkozások fejlődésének, növekedésének támogatása különféle eszközökkel”. Az alapítvány változatos eszközökkel igyekszik segíteni az üzleti élet legkisebb szereplőit, cégre szabott szaktanácsadással, az Európai Unió kkv-politikájának közvetítésével, tudás- és technológiatranszferrel. A Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter koordinálásával egy regionálisan integrált faipari gazdaságfejlesztési modellt működtetnek, amely az élő fától a vásárlókhoz kerülő kész bútorokig tartó ívbe szervezi a szektor vállalkozóit.

Az alapítvány az Enterprise Europe Network tagjaként is számos tapasztalattal rendelkezik a nemzetközi kapcsolatépítés terén, melyről Vékásyné Gál Zsuzsanna, a hálózat regionális vezetője,eleget téve a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat meghívásának, előadást tartott a Nemzetközi Kapcsolatok Lépésről Lépésre című előadássorozatunk lövői állomásán. (Az EEN-ről külön is hangzott el előadás a sorozat szarvasi rendezvényén, melyről beszámolónk itt olvasható)

Az esemény vendégeinek így volt alkalma megismerni többek között a mikrohitel programot is, mely a ZMVA kezelésében sikeresen zajlik, évtizedes múlttal.
Az Új Magyarország Mikrohitel Program (ÚMMP) célja, hogy a kereskedelmi bankok radarja alatt repülő kisvállalkozásokat is helyzetbe hozza. E jellemzően csekély tőkével futó cégek, családi vállalkozások sokszor képesek lennének arra, hogy éljenek a hitellehetőséggel, akár bővítésre, akár forgóeszközre vennék igénybe azt, hogy átlendítse őket a holtponton, vagy magasabb szintre tudják így emelni forgalmukat, de a bankok számára nem jelentenek vonzó kihelyezési célt. Az ÚMMP segítségével a jövedelmezően működő, megalapozott, és megfelelő fejlődést ígérő üzleti tervvel rendelkező mikrovállalkozások kedvezőbb finanszírozási lehetőségekhez juthatnak.

Az ÚMVP mikrohitel keretében 10 millió forintot lehet beruházásra, 6 milliót forgóeszközre igényelni, beruházás esetén akár 10 éves futamidőre és 24 hónapos türelmi idővel. A pénz mellett az alapítvány többi szolgáltatásához is hozzájuthatnak, tanácsokat kaphatnak a hiteligénylők.

Major Gábor 2004 óta működő családi vállalkozásuk részére a Gazdaságfejlesztési Operatív Program eszközbeszerzési pályázata keretében vásárolt multifunkcionális munkagépet. A 15 milliós eszköz 30%-os önerejét biztosították az ÚMMP-vel. Kisebb útépítéssel, kocsibejárókkal térkövezéssel foglalkoznak, de a cég nagyrákosi székhelyén található telephelyükön árusítanak is építkezéshez szükséges anyagokat. Itt jól teljesít ez a rakodógép, illetve amikor az építési munkákat „anyagostul” vállalják, akkor az adott helyszínen is tud dolgozni. Volt rutinjuk, ez már a harmadik futó mikrohitelük, a másik kettőt forgóeszköz-finanszírozásra vették fel. Szállítmányozási-fuvarozási tevékenységük költségeinek nagy hányadát, akár felét is az üzemanyag beszerzése teszi ki, erre igényelték a mikrohitelt, ami így tipikus példája annak, hogyan segíthet ez a konstrukció a működési költségek áthidalásában.

Így már ismerték az alapítvány tevékenységét és folyamatosan érdeklődtek az újabb lehetőségekről, hogy bővítéseikhez megfelelő pályázatokon tudjanak indulni. „Ennél jobb hitellehetőséget nem találnánk. Ez eleve egy támogatott hitel, beruházásra fordítható. A korábbi forgóeszköz hiteleink jegybanki alapkamat, plusz 1-2 százalékon futnak. Vállalkozásokra van egy tízmilliós limit, így mivel 3 millióval éltünk eddig, 7 milliót vehettünk fel az eszközre. Fontos szempont volt, mivel GOP-os támogatásra vettük a gépet, hogy az eszköznél a cégnek tulajdonosnak kell lenni, ezért nem lehetett például lízinggel pótolni az önerőt, vagy ingó fedezetű hitellel, amit egy pénzintézetnél tudtunk volna felvenni.” – foglalja össze a vállalkozó, miért testreszabott lehetőség egy ilyen cég számára a civil szervezet által kínált lehetőség.

De nem csak a többmilliós gépekkel dolgozó ipari cégek számára jelent segítséget az ÚMMP. Sárecz Zsoltnak a munkanélküliségből való kilábaláshoz, az egyéni vállalkozóként való elinduláshoz adott lendületet a hitel: „Vésőgépet, flexet vettem, ÚMFT-ből. A munkanélküli hivatalban mondták még nekem annak idején, hogy keressem meg az alapítványt”.

Az önrész még egy darabig biztosan része lesz a pályázati konstrukcióknak, és várhatóan a bankok profitorientált gyakorlata sem változik meg rövid időn belül, de legalább már vannak olyan civil kezdeményezésű alternatívák, amelyek a vidéki vállalkozói szektorban pont azokat a vitorlákat segítenek befoltozni, melyekre csak egy kevéske vászon kellene ahhoz, hogy a szelet befogva tovább lavírozzanak a versenyszféra helyi szintjének vizein.